Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Bu foruma son yazışım. Hep aynı soruları cevaplamaktan maalesef bıktım. Bu rap müzik hakkında birkaç bir şey yazıp emekliliğimi isteyeceğim.
Öncelikle rap flow sanatıdır. Sözler önem taşır. Her satırından anlam fışkırmalıdır ki o rap olsun. Argo, küfür kullanırken bile akıllıca kullanılmalıdır. Manitana şiir yazmaya, düşmanına laf sokmaya eşdeğer değildir rap! Yeni yetme bebelere, emolara, kırolara eğlence değildir rap! Şiir yazmak ya da şiir okumak da değildir rap. Müzik değildir diyenlerin inadına hayli özlü ve anlamlı bir müziktir rap. Hakkıyla yapıldığında diğer müzik dallarından çok daha zordur rap. Zenci müziği değil, kendi müziğindir rap. Hissedebildiğin kadar rapçisindir. Bu işin felsefesini benimsersen bu işi hakkıyla yapabilirsin. Sen onu ne kadar benimsersen, o da seni o kadar benimser. Yaşayan bir müziktir rap. Yapmacıklık içermez. Sahteliği sevmez. Eğer rap yapacağım diyorsan öncelikle rapi doğru anlaman gerekir.
Rap nedir, nasıl bir şeydir anladın diyelim ki. Ve yeteneğin de var. Flowlar akıcı, anlamlı. Şimdi altyapı sorunun var demektir. Önünde üç şık var:
1- Eğer yeteneğin varsa; kendi beatini kendin yaparsın. Bu da sabır işidir. Sample ı kesip üstüne bass eklemek değildir beat. İnce ince işlemek gerekir her bir melodiyi. Eğer bunu yapabiliyorsan sen bir beatmaker olmuşsun demektir.
2- Eğer beat yapamıyorsan, beat yapan birini bulup ondan emeğinin hakkını vererek beat satın alabilirsin.
3- Ya da free beat kullanıp müziğini değersiz bir paçavra olarak kenara attırabilirsin. Karar senin…
Gelelim mix olayına. Bir kere kayıt ve mixte kullanılacak program asla Adobe Audition serisi olmamalıdır. Bu program post prodüksiyon programıdır. Müzik için değildir. Cubase, Protools, Sonar, Logic, Studio One gibi programlar müzik üretmek amacıyla piyasaya sürülmüştür. Bunlardan birini seçmeniz gerekmektedir.
Mix ezbere olacak bir iş değildir. Yemek tarifi gibi bir tarif asla düşünülemez. Her parça, her ses için ayrı bir yol izlenir. Önemli olan kullanılan aletlerin ne işe yaradığını bilmek ona göre müdahalelerde bulunmaktır. Comprassör, eq. , reverb, gate vs... bunların üstündeki parametreler ve düğmelerle birlikte ne işe yaradığını öğrendiğiniz de mixe başlayabilirsiniz demektir. Zamanla attığınız mixler daha iyi olacaktır. Sabır etmeniz gerekir. Fakat bununla uğraşmayıp parçanızı bir ses mühendisine emanet edebilirsiniz.
Mix bitince işin içine mastering girer. Herkes mix atar belki ama herkes mastering yapamaz. Ses mühendisleri boşuna okumuyor. O kadar masrafı, o kadar zaman harcamayı boşuna yapmıyorlar. Engin bir müzik bilgisi ve tecrübeyle mastering yapılır. Bence bu işi bu işin uzmanlarına bırakmak da fayda var.
Çoğu rapçinin hayalinde kendi stüdyosunu kurup orada kayıt almak, mix yapmak, beat yapmak yatar. Bana kalırsa stüdyo malzemelerini almaya başlamadan stüdyo yapılacak odanın yapılabildiği kadar yalıtımı yapılmalı, elektrik tesisatı gözden geçirilmelidir. Sonrasında ise:
- Bilgisayar veya Mac. alınmalı (Bilgisayar bol ramli, bol harddiskli)
- Bütçenize uygun firewire, usb, pci girişli kartlardan biri seçilmeli (Sadece vokal kaydı alınacağından + 48 phantom powerlı mikrofon girişi yeterli. Bir çift referans monitörü çıkışı ve birde kulaklık çıkışı size hayli yeter.)
- Bütçenize uygun bir condenser mikrofon.
- Bir çift referans monitörü
- Bir stüdyo tipi kapalı kulaklık (yarı açık da olabilir
- Bütçenize uygun bir midi klavye
- Bağlantı için kablolar vs…
Home Stüdyo tamamlanmıştır. Hayırlı olsun. Burada önemli birkaç nokta var. Maalesef ki rapçilere yapışmış bir marka var behringer. Bu behringer denen marka fiyat performans açısından yerin dibine girmiş kazıkçı bir firmadır. Bütün ürünleri taklittir. Ürünlerini diğer markaların başarılı ürünlerine benzetir. Siz takliti mi yoksa o başarılı ürünü mü tercih edersiniz ? Karar sizin… Stüdyo malzemesi alırken çok araştırmak gerekir. Size en uygun aletleri alabilmek için o aleti denemek, en azından demosunu dinlemek fikir edinmek gerekir. Malzeme alırken aceleye hiç gerek yoktur. Önemli olan ekipmanın çokluğu değil az ve özlüğüdür. Sakın ola bir vokal kaydı için ses kartıyla mikrofon arasına dandik mixer ve preamplar sokmayın. Kalite düşer. Preamplı ve + 48 phantomlu kartları tercih ediniz. Ayrıca latency değeri ne kadar düşükse o kadar iyidir. Son olarak stüdyo malzemesi alırken sıkı bir araştırma yapmak, ve ihtiyaçları gözetmek önemlidir.
Unutmayın. Müzik bir aşktır. Gerçekten bu aşkı içinde taşıyanlar başarıya ulaşabilirler. Şimdiden müzik kariyerinizde başarılar. Müzikle kalın.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Degerli Önerileriniz Cok Dogru Insallah Bu Konuyu Tum Rap İle Ugrasan Arkadaslar Okurda Bılgılenır Tesekkurler Paylasım Icın
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
rap pratikliği yüzünden ve basit görülmesi sebebiyle bir takım insanların gönül eğlendirme, vakit geçirme, internet ortamında ün yapma gibi fantazilere kurban gidiyor. Rap bunu hak etmiyor.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
çok haklısın bende senin gibi düşünüyorum forumun bir kaç köşesine ben de yazmıştım fakat fayda etmiyor. /Cepten yazdım kısa oldu
Ek olarak yazdıklarında iki konuya katılmıyorum 1. Yenek:bana göre yetenek yoktur varsa bile rapte gerek yoktur 2.:bir çok rap stüdyosunda adobe serişioin kullanıldığını gördum
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Alıntı:
ranqone Nickli Üyeden Alıntı
Ek olarak yazdıklarında iki konuya katılmıyorum 1. Yenek:bana göre yetenek yoktur varsa bile rapte gerek yoktur 2.:bir çok rap stüdyosunda adobe serişioin kullanıldığını gördum
Yeteneğe gerek yok mudur? Bir insanın konu ne olursa olsun, bir şeyi olması gerektiği gibi yapabilmesi için o konuda yeteneğinin olması şart değil midir? Yetenek bir kişinin bir şeyi anlama ya da yapabilme yeteneği değil midir? Rap için de gerek vardır, hemde fazlasıyla.
Yetenek olmadan ortaya çıkan parça ile yeteneğini konuşturan birinin ortaya çıkardığı parça arasındaki farkı da "dinleme yeteneği olan insanlar" fark edebilir.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
şöyle açıklayayım yeteği çoğu kişi nadir görülen ilginç alışılagelmişin dışında ve hoş gelen şeyler olarak tanımlar.
konumuza gelirsek diyelim ki alt yapı hazırlıyoruz ve bunu hazırlarken o anki ruh halimize ve düşüncelerimize göre hazırlıyoruz he ama güzel olur ama kötü bu göreceliğe bağlıdır bana göre güzel sana göre değil bir de kalite olarak bakarsak o da o işe verilen istek ve öneme bağlıdır kısaca insanın içindeki duyguları müziğe dökmesi bence yetenek değildir ve zaten yetenek olsaydı yapılan müzik her dinleyene aynı hisleri uyandırırdı diye düşünüyorum fakat günümüz de böylemi? bu aynı zamanda söz yazmak için de geçerli bana göre bir sözün iyi olduğu doğruluyla 100%100 alakalı değildir bana göre eğer bir kişinin sözleri gerçekten kendini yada benim düşündüklerimi anlatıyorsa iyidir gelelim düzenleme kısmına gerçekten değer veren bir kişi düşündüğünü yapar ama yetenekliyim ayağına yatanlar milletin düşündüğünü yapar bu alt yapı ve söz için de geçerlidir yani kısaca bana göre yetenek diye bir şey yoktur ve varsa bile rap ile alaksı yoktur yapmak isteyen ama gerçekten isteyen herkes yapar eğer yetenekten kastınız vokal tekniği flow , flex ya da akıcılıksa bunlarında belli başlı kuralcıkları vardır üzerinde çalışılırsa kolayca üstesinden gelinir ve tüm bunlar bilgi birikimidir ve bilgi birikimi yada tecrübe asla yetenek değildir ki ben birini dinlerken asla yetenekli demem sadece iyi yada kötü derim.
bunlar sadece benim düşüncelerim
her türlü yoruma açığım
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Vallahi kardeşim çok iyi bir konu açmışsın yeniler için yararlı olacağını düşünüyorum, ben tam 3 senedir bilgi topluyorum, ekipman topluyorum,Program,mix islemleri ile ugrasiyorum.Zaten bunlar deneme yanılma,görme,pratiğe dayanır.Örneğin adamlar ceza dinliyo sagopa dinliyor ben rap yapıcam diyor,bu mantık olmamalı.Zaten rap yada rapçilerin çoğu diss yada haraketli rap amaçsız rap asarım keserim ile yükselmiştir bence çok yanlış bir durum.Örneğin ben hayatımı yaşıyorum ama önüme haraketli beat koysalar yapamam çünkü ben rap yaparken hayatımı anlatıyorum,Dertlerimi içi dökmek için anlatıyorum.Ancak bide sevgili yazma durumu var arabeskçi örneği gibi ben arabesk dinlerim orhan baba vb. severimde, ama arabesk rap diye bi kavram oluşturmuşlar kitleleride çok,adamlar hiç bilgisi olmadan ekipmanları olmadan bi behringer b1 alıp bide behringer 802 alıp 500 bin fanı olan adam tanıyorum.Ama rap,yeraltinda şuan o durumu haketmeyen bir çok mc var.İşte bunları aşmassak rap diye bir kavram kalırmı onu bile bilmiyorum..
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
kardes bende cubuk mıkrofon var program olarakta adobe audation 1.5 kullanıorum kayıt aldıktan sonra ses bozuk cıkıyor neden bıde ses kartı alıcam ne olmalı..ve rap yapabılırmıyım. yardım lutfen..
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Alıntı:
hakangun1 Nickli Üyeden Alıntı
kardes bende cubuk mıkrofon var program olarakta adobe audation 1.5 kullanıorum kayıt aldıktan sonra ses bozuk cıkıyor neden bıde ses kartı alıcam ne olmalı..ve rap yapabılırmıyım. yardım lutfen..
Yaparsın, herkes yapar, yapıyor. Ama yaptığına rap denir mi? O meçhul.
Sıfır ekipman bilgisiyle evde kayıt alınmaz, bi stüdyoya falan gitsen belki insanüstü bi yeteneğin var ve beni morartacaksın burada ama evdeki kaydınla olmaz bu işler. Önce biraz ekipman bilgisi edin. Ne nedir onu öğren. Sonra yaza-okuya kendine bi tarz belirle, o tarzı geliştir, ondan sonra kalkış kayıt işlerine.
Ha bana sorarsan hiç kalkışma da, bu öneriyi nasılsa kimse takmaz, o yüzden kolay gelsin.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
qwertyzxcv
'E katılıyorum arabesk rap denen olaya bizde karşıyız. müziğin gelişmesi için ya müziği bilen birilerine yaptırtacaksın yada yardım alacaksın ama kalitesiz ekipman ile bögürerek rap yapılmaz... aslında hiçbir müzik dalı icra edilmez o şekilde. yazık bu kadar emekçi varken bu tarz kişiler prim yapıyor,türkiyede müzik cok geriliyor ve böyle giderse dibe vuracak..
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
New York'a gittiğimde, misafir olarak beni ağırlayan arkadaşım demiştiki;
''Zenciler, beyazların rap yapmasına gıcık oluyor, hatta küçük görüyorlar, çünkü rap siyahların müziğidir diyorlar.''
Bir de vaktiyle Rıddım barda rap günü düzenlenmişti (kimlerin çıktığını hatırlamıyorum), oradaki zenci bir Amerikalı bana, Türk gençleri kendi müzikleri ile neden uğraşmıyorlar da böyle saçma(bullshit) şeyler yapıyorlar, demişti, ben de çok haklısın demiştim.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Alıntı:
sibiryali Nickli Üyeden Alıntı
New York'a gittiğimde, misafir olarak beni ağırlayan arkadaşım demiştiki;
''Zenciler, beyazların rap yapmasına gıcık oluyor, hatta küçük görüyorlar, çünkü rap siyahların müziğidir diyorlar.''
Bir de vaktiyle Rıddım barda rap günü düzenlenmişti (kimlerin çıktığını hatırlamıyorum), oradaki zenci bir Amerikalı bana, Türk gençleri kendi müzikleri ile neden uğraşmıyorlar da böyle saçma(bullshit) şeyler yapıyorlar, demişti, ben de çok haklısın demiştim.
bana kalırsa müzik evrenseldir. zencinin müziği, Türk`ün müziği... tırt. Tabiki kültürünün ürününü yaşatmakla görevlisin. Fakat eninde sonunda müzik ya bu. Bu kadar milliyetçi düşünmek bence çok saçma. Ki ben bunu aşırı milliyetçi biri olarak söylüyorum.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Kendimden örnek vereyim, Cartel'den beri rap dinliyorum (hatta onun da öncesi ice ice baby maceramız var, ilkokul yıllarında :) ) 2006'dan beri de icra etmeye çalışıyorum.
Ama aynı zamanda yine ilkokuldan beri halkoyunları ile de ilgileniyorum, hatta eğitmenlik sertifikam bile var. Türkülerle sürekli iç içeyim. Mecburiyetten değil, sevdiğimden.
Keza TSM de benim için bambaşkadır. Bilgisayarımdaki "KLASİKLER" klasörümde hatırı sayılır büyüklükte bir TSM arşivi bulunmakta, severek dinlerim.
Ama iş icraata geldiğinde ben rap müziği tercih ediyorum. Eş-dost arasındaki yemeklerde toplanmalarda çok kez İsmail Olgay edasıyla "ölüüüyorum kederimdeeenn" diye söylemişimdir de, o başka bu başka haliyle :) Diyeceğim odur ki, insan pek tabii istediği tarzda eserler sunarken kendi kültürünü de yaşayabilir-yaşatabilir. Bu biraz bizim elimizde.
Yani uzun lafın kısası, müziğin evrenselliği konusunda sanırım hemfikiriz. Öyle olmasa atıyorum bir Victor Deme beni etkilemezdi. Adamın dediğinden hiç bir şey anlamamama rağmen dinlerken bu boyuttan soyutlanıyorum adeta. Bu bir çoğumuz için de öyledir muhtemelen. Tek kelimesini anlamadığınız bir parça sizi hiç etkilemedi mi?
Ama sibiryalı'nın şu anlattığı konuya da fazlasıyla katılıyorum. Örnek vermek gerekirse; bu ülkede "gangsta rap" denen bir tarz yapılıyor. "Asarım keserim biçerim yok ederim ben buyum asmışlığım kesmişliğim var" vs vs. ama Amerika'da yaşamıyoruz.
Sadece gerçekler yazılıp söylenmeli diye bir kısıtlama değil benimkisi, elbette hayal gücü kullanılacak, sonuçta bu bir sanat. Ama o hayal gücünü kullanırken hayal edilen şeylerin gerçek hayatta yaşanıldığı edasına bürünülmesi beni çileden çıkartıyor.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Alıntı:
TaLoS Nickli Üyeden Alıntı
Ama sibiryalı'nın şu anlattığı konuya da fazlasıyla katılıyorum. Örnek vermek gerekirse; bu ülkede "gangsta rap" denen bir tarz yapılıyor. "Asarım keserim biçerim yok ederim ben buyum asmışlığım kesmişliğim var" vs vs. ama Amerika'da yaşamıyoruz.
Sadece gerçekler yazılıp söylenmeli diye bir kısıtlama değil benimkisi, elbette hayal gücü kullanılacak, sonuçta bu bir sanat. Ama o hayal gücünü kullanırken hayal edilen şeylerin gerçek hayatta yaşanıldığı edasına bürünülmesi beni çileden çıkartıyor.
Evet Talos, mevzu tam da budur, ünlü rapper'ların hayatını incelemek yeterlidir. Gasp,hırsızlık, silah taşıma, sabıka, çetecilik hepsi mevcut adamlarda.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
"Bırakın içini döksün mikrofona" Herkes farkında zaten herşeyin. Ben bir de şu yönüyle bakıyorum. Tamam bu Amerikan özentisi, kültür dışı hayal mahsülleri olayına karşıyız da tamamen de yasaklamayalım. Belki yaptığı müzik adamı kötü yollardan alıkoyuyodur. Belki anlattıklarını müzik olmasa yapacaktır fakat müzikle egosunu tatmin ediyodur. Onu dinleyenler de onu dinleyerek öyle yapıyodur. Falan filan... Böyle bin bir türlü şey deriz aslında. Bırakın isteyen istediği gibi müzik yapsın. Arabesk rap denen şeyden tiksiniyoruz değil mi ? Bırakın yeter ki müzik yapsın. Ama bu işi böyle yaparak hobiden öteye geçiremeyeceğini unutmasın. Onun da farkında olsun. Şu ülkede herşeyler yasakken bırakalım gençler müzikte diledikleri kadar özgür olsunlar...
not : Türkiye`de rap,rock bilmem ne vs... Yabancı kültürden özenti olmasına ve baştan savma yapılmasına ömrüm boyunca karşıydım hala karşıyım. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.
Cevap: Rap Müzik Üzerine Bir Kaç Konu
Alıntı:
MZSancaR Nickli Üyeden Alıntı
bana kalırsa müzik evrenseldir. zencinin müziği, Türk`ün müziği... tırt. Tabiki kültürünün ürününü yaşatmakla görevlisin. Fakat eninde sonunda müzik ya bu. Bu kadar milliyetçi düşünmek bence çok saçma. Ki ben bunu aşırı milliyetçi biri olarak söylüyorum.
Müzik tabiki evrenseldir, ayrıca isteyen isteği müziği yapar, ama adamlar olayı sadece müzik olarak değil bir yaşayış biçimi olarak görüyor. Rap şarkılarındaki sözleri yaşamlarında da yaşıyorlar.
Denilmek istenen bu.