Arkadaşlar bu bölümde bilgisayarımız'da müzik yapmaya karar verdik ve ne tür bir donanıma ihtiyaç duyacağımızı anlatmaya çalışacağım.
Öncelikle kafamızda netleştirmemiz gereken iki husus var.Bunlarda birincisi bilgisayarda sadece hobi amaçlı müzik yapmakmı? Yoksa ciddi bir şekilde bu işe el atmakmı?
Eğer sadece hobi amaçlı ise bilgisayarımızda ses kartı dışında fazla bir değişikliğe çokta gerek kalmadığıdır.Fakat ciddi bir şekilde digital müzik olayını kavramak ve bilgisayarımı bir
Digital Audio Workstation (DAW) yani bir sanal studio'ya dönüştürmek istiyorum diyenlerdenseniz ozaman konumuza yavaş yavaş girelim.
Bir DAW oluşturmaya karar verdiğimiz zaman normal bir pc'nin çoğu özelliğinden vazgeçmemiz gerekecektir.Sistamimizi sadece müzik yapmak amaçlı oluşturacağımız için bazı fedekarlıklar yapmamız gerekecektir.Bunun sebebi ise kayıtlarımızı yapmak için kullanacağımız programlar,plugin'ler,efekt'ler sistemimizin işlemcisinden ve ram'inden besleneceği için ram ve işlemciye fazlasıyla yüklenen ve yapacağımız işle alakası olmayan programlardan fedakarlık etmemiz gerekecektir.Örnek vermek gerekirse internete bağlandığımız bir pc'de mutlaka anti-virüs,anti-trojen gibi yazılımlara ihtiyaç duyarız ve bu programlar sistemimizde ayrı olarak bir yorulmaya sebeb olurlar.Tabiki ülkemizin şartlarında çoğu kullanıcının iki adet pc kullanmasını beklemek haksızlık olur.Yeni bir pc alma şansızım yoksa en azından daha büyük bir sabit disk alıp ve bu diski ikiye bölüp bir bölümünü internet bağlantımız ve günlük işlerimiz için gereken programlara ayırıp diyer bölümüne ise yapacağımız müzik çalışmaları ile ilgili parogramlarımızı karşılayacak bir işletim sistemi kurup,pc'mizi hangi amaçla kullanacaksak bilgisayarımızın açılışında o işletim sisteminde başlatıp rahat bir çalışma ortamı yaratabiliriz..
Biz şimdi yeni bir DAW oluşturmaya başladığımızı varsayarak konumuza devam edelim.
Müzik yapmaya karar verdiğimiz bilgisayarı toparlamadan önce en azından orta halli bir donanım bilgisine ihtiyacımız olacaktır.Sabit disk,ram,işlemci,anakart bileşenlerini doğru bir şekilde dizayn edersek veri akışımız hızlı olacağından,müzik çalışmalarımıza daha sağlıklı bir şekilde başlamamızda kaçınılmaz olacaktır.
ANAKART
Anakartımızı seçerken dikkat etmemiz gereken öncelikli hususlardan biri işlemcimizle ve donanımımızla uyumlu olmasıdır.Üzerinde onboard kart barındıran anakartlar sistemimizi nagatif bir yönde etkileyeceği için üzerinde entegre bir ses kartı yada grafik kartı bulunduran anakartları tercih etmemelisiniz.Tabiki eyer onboard mevcut ise anakartınız üzerinde bios ayarlarından iptal edebilir ve yeni takmış olduğunuz kartınızı aktif'te edebilirsiniz.Almayı düşündüğünüz anakartın üzerinde usb girişlerinin olması dikkat ediniz.!
Usb girişi midi kontrollerinizi bilgisayarınıza bağlamak konusunda size kolaylık sağlayacaktır.Bir ürünü almadan önce alacağınız model hakkında internetten araştırma yapınki forumlardan ve sitelerden kim ne gibi sıkıntılar yaşamış yada memnun kalmış size bir fikir versin.
SABİT DİSK
Sabit diskimiz bilgisayarımızdaki bütün programlarımızı,çalışmalarımızı,projelerimizi,ses örneklerimizi vs..vs, saklayacağımız yerdir.Çalışmalarımızın,bilgilerimizin bir anda kaybolmasını istemiyorsak kaliteli ve güvenilir sabit diskleri tercih etmeliyiz.
Günümüzde kullanıla birçok sabit disk var İDE,******-ATA(sata),SCSI gibi.
BEnim görüşümü soracak olursanız SATA derimDiyerlerine göre yüksek hızlarda daha az ısınan bir sabit disk olduğu için hem gürültü açısından hem performans ve ileri teknoloji açısından ilk tercihimdir.Sabit disk alırken mutlaka 'RPM' ayarı yüksek diskleri tercih edin.
Ve ayrıca istediğimiz veriye erişim süresi ne kadar az milisaniyede ise okadar iyi.
RAM
Eyer düşük bir reminiz varsa vaaayyy halinize.Ram konusunda cimri olmanız size,birden bire kapanan programlar,kayıtlarınızı kesik kesik dinleme ,cızırtılar,patırtılar,yüklemede uzun bekleme süreleri gibi ve buna benzer birçok sıkıntı olarak geri dönecektir.Bu yüzden ram i yüksek tutmanızda fayda var RAM'de dikkat etmeniz gereken anakartınıza uymlu olması slotlarının falan ve kalitesi.Tavsiyen kaliteden ödün vermeyin.
İŞLEMCİ
Bilgisayarınızda kullandığınız programların performansı en çok işlemcinize bağlıdır.
Kaliteli iyi bir işlemci ve ram ile çok rahat ve sizi zorlamayan çalışmalar yapabilirsiniz.
Müzik yapmak için önerilen İntel Pentium işlemcilerdir.Ama çift çekirdekli bir intel almaya paramız yetmiyorsa tabiki bir AMD de işimizi görecektir.
EKRAN KARTI
Ekran kartıyla fazla bir işimiz olmayacağı için çünki bilgisayarımızda müzik yapacağız ve işimiz sesler ile olacak bu yüzden son çıkan üç boyutlu oyunları falan oynamaya yarayacak güçlü bir ekran kartından uzak durmamız gerekmektedir.!!Güçlü ekran kartları fazla ısı üreteceğinden fanımız onu soğutmak için daha hızlı çalışacak ve daha fazla gürültüyle karşı karşıya kalmamızı sağlıyacaktır.Gürültü pc'mizde en son isteyeceğimiz sorun olacağına göre orta halli bi ekran kartı almamız daha mantıklı olacaktır.Az ısınan ve üzerinde fan taşımayan ekran kartları gürültü seviyemiz açısındanda faydalı olacaktır.
İŞLETİM SİSTEMİ
Bir çok işletim sistemine göre üretilmiş bir okadarda digital müzik programları vardır.
Burada uzun uzun bütün sistemleri yazsakta sonuçta iki sistem öne çıkmaktadır.
Bunlardan biri Macintosh, bir diyeri ise Windows..Visita yüksek sistem gereksimleri ve pc kaynaklarını aşırı tüketmesi nedeni ile çoğu kullanıcı tarafından tavsiye edilmemektedir.
Macintosh ise sadece MAC uyunlu programları kullandığından dılayı şimdilik onu'da eleyelim.Linux ise çoğu programı desteklemediğinden dolayı onuda ayırırsan bir köşeye geriye tek göze çarpan tabiki 'WİNDOWS XP'Çoğu programı desteklemesi,sistemi çok yormaması,gelişmiş multi media araçları.tak kullan aygıtları kolayca tanıyabilmesi sayesinde öncelikli tercihimiz olmasında büyük fayda var.
Gelelim en önemli parçaya.!!
SES KARTI
Günümüzde pek çok şirket tarafından farklı kullanıcılara yönelik ses kartları üretilmektedir.
Bizim amacımız ise oyun oynamak,müzik dinlemekten ziyade,müzik yapmak ve müzisyenlere yönelik üretilen ses kartlarına yönelmek.
Ses kartıyla ilgili burada fazla bir bilgi vermeyeceğim.Nedeni ise birkaç satırlık bir yazıyla anlatılamayacak kadar derin bir konu olması .Çok yakın bir zamanda ses kartlarıyla ilgili tamamen bağımsız bir konu açacağım için şimdilik sadece yeni kullanıcıların,bu işe yeni başlayanların M-AUDİO 24-96 ve yine M-AUDİO FİREWİRE 410 gibi ses kartlarına yönelmeleridir.Tabiki keyfimuziği takip edenler bu konu altında ilerleyen zamanlarda ses kartına ve çalışma prensibine ayıracağım geniş bir konuya ulaşma fırsatı bulabilirler.
Eğer acil ses kartı almanız gerekiyorsa ben yazıyı hazırlayana kadar bana noyan@keyfimuzik.com (msn) adresinden bilgi almak amaçlı ulaşabilirler.
Bu açıklamaları yeni başlayanlara yol göstermesi,bilgisayarda müzik yapmak için ön bilginin nekadar deyerli olduğunun hatırlanması açısından destekleyici bir döküman olarak hazırladım .Tabiki bu buzdağının görünen kısmı.Bu başlıklarla ilgili burada tartışacağımız konular buzdağını yavaş yavaş aydınlatmaya başlıyacaktır.
Sorularınızı net ve anlaşılır şekilde,donanımınızı belirterek sorarsanız bizde elimizden geldiğince ufak bilgi dağarcığımızın yettiği kadarıyla yanıtlamaya çalışırız.
Keyfimuzik'te kalın![]()
Konu NoyaN tarafından (28 Mar 2008 Saat 12:09 PM ) değiştirilmiştir.