Değerli keyfimuzik okurları ve üyeleri;

Sizlerden gelen elektronik posta'lar (e-mail) doğrultusunda bana iletmiş olduğunuz sorular'da en çok dikkatimi çeken ve ağırlıkta olan,
''Bilgisayarım'da müzik yapmak için hangi programı (sequencer) kullanmalıyım,hangi program daha iyidir? Bir arkadaşım cubase önerdi,bir başkası ise pro tools,fl studio,reason,sonar vs.. vs.. '' gibi.

Bende,sıkça sorulan bu soru karşılığında tamamen kendi görüşümü,düşüncemi ifade etmeye çalışacak bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Bilindiği gibi digital ses teknolojisinin temelleri 1937'de Alec H. Reeves'in Fransa'da International Telephone & Telegraph şirketi için çalışırken PCM, Pulse Code Modilation'ı keşfetmesine dayanır.O'günden günümüze 1990'ların ortalarında büyük bir ivme kazanarak bugünkü halini almıştır.

1937 yılında atılan bu temeller,büyük gelişmeler ve değişimlere uğradıktan sonra bugün karşımıza dijital ortamda gayet başarılı sinyal işlemciler (vst,fx plugin'ler) sanal enstrumanlar (vsti)ve bir okadar başarılı sequencer'lar (pro tools,logic,sonar,cubase vs..vs..) olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şimdi gelelim çoğunlukla sormuş olduğunuz ''Hangi programı kullanmalıyım'' veya sizden gelen ağırlıklı sorulardan biri ''Hangi program daha iyidir.''
Bu tarz soruların cevabını vermek tabiki çok zor.Herkez iyi kullandığı,ayarlarına hakim olduğu kendi programını övecektir.Ben bu konuya başka biraçıdan yaklaşmak istiyorum,kendimce birkaç küçük örnekle.

Ressam olan bayan arkadaşımı ziyerete gittiğim günlerden biriydi.Herzamanki gibi boş bir tuvalin karşısına oturmuş,boş gözlerle tuvale bakıyordu.
''Ne dşünüyorsun''diye sorduğumda;Ağaçlar,akarsular ve bir dağ'dan oluşan manzara resmi yapmak istediğini,nereden başlıyacağını ve nasıl görsel bir derinlik oluşturacağını düşündüğünü söyledi,ve ekledi;
''Çizeceğim dağın çok uzaktaymış gibi algılanmasını,akarsuyun dağ ve orman arasındaymış gibi algılanmasını,ve ağaçlık bölümün çok yakındaymış gibi hissedilmesini,görülmesini istiyorum.Bunun için önce kafamda çiziyorum resmi tuval üzerinde.''Diye sözünü bitirdi.
(Benim gibi aşırı derecede resim özürlü olan bir adama kullanılabilecek en yalın sözler bunlardı sanırım)
O an hissettimki,ikimizinde yaptığı işin birleştiği bazı noktalar vardı.!

O görsel bir derinlik arıyordu,ben işitsel.
O görsel bir panorama arıyordu,ben duyumsal.
O boyalarını kullanıyordu resmi için.ben sesleri.
O içindekileri beyaz bir tuvale döküyordu,ben ise kullandığım programa.

Bunları düşünürken gözlerim oturduğumuz büyük odanın içerisinde gezinmeye başladı.Dışarıya bakan pencerenin camına okadar güzel bir resim çizmiştiki çok etkilenmiştim.
Oturduğum yerin sol tarafında kalan duvarda çok şık bir manzara resmi ilişti gözüme.Ve bir köşede arka arkaya dizilmiş bir çok bitmiş tuval,büyüleyiciydi.
Bu esnada birşeyi daha anlamış oldum.Ressam arkadaşıma tanrı'nın bahşettiği bu yetenek ve onun bu yeteneği çalışarak,öğrenerek,okuyarak,deneyerek daha ilerlere götürmesi bir duvara,betona,taş parçasına yetenekli bir elle neler yapılabileceğini,bir camın nasıl mükemmel bir tuvale dönüşebileceğini
bir bez parçasının nasıl sanatsal bir obje haline gelebileceğini farkettirdi bana....

Her fırça darbesi kağıtta izler bırakır.O izleri beğendiğimiz resimlere dönüştüren fırçayı tutan ellerdir.!

Evet konumuza dönecek olursak arkadaşlar,ister cubase kullanın,ister pro tools,ister logic yada diğerleri,mucizeyi yaratacak olan bizleriz programlar sadece aracı.Sürekli program yenilemekten ziyade,o çabayı kendimizi yenilemekle,okumakla,öğrenmekle,denemekle,gelişmek le harcarsak emin olunki
kullandığınız programda sizle gelişecektir.
Kesinlikle teknolojiyi takip etmeyin demiyorum sakın yanlış anlaşılmasın.Benimsediğimiz bir program üzerinde güzel bir hakimiyet kuralım ve o programla ilgili gelişmeleride tabiki takip edelim.
Hepimiz şunu çok iyi biliyoruz'ki dijital ortam üzerinde teknolojinin sonu yok,buna kendimizi fazlasıyla kaptırırsak yeniliklere yetişmemiz mümkün değil.
Bir süre sonra iş,şu çıkmış,bu çıkmış,şunuda kurayım bunuda kurayım derken aylar sonra bir bakarsınızki bilgisayarınız program çöplüğü ve siz müzik adına hiçbirşey yapmamış olarak oturuyor olursunuz bilgisayar başında.

Bu işe heveslenip yeni başlayacak olanlara naçizane tavsiyem,internet üzerinde hakkında bilgiler,dökümanlar,yazılar,tartışmalar bol olan birçok kişi tarafından kullanılan programlarla başlamalarıdır.Öğrenme aşamasında bir çok bilgi bulunması ve bu bilgilere rahat ulaşabilmek kullanmaya başladığınız programa hakim olma açısından çok faydalı olacaktır.

Tekrar yinelemek istiyorum; Program yenilemek yerine,kitaplarla,kurslarla,bu işe emek vermiş insanlarla,hocalarla,deneyerek yanılarak kendimizi yenilemek ve geliştirmek çok daha faydalı olacaktır.

Sadece kendi düşüncelerimi,kendi bakış açımı çok yüzeysel olarak anlatmaya çalıştığım bu yazıyı zaman harcayıp,önem verip okuyanlara teşekkür ederim.
Tamamen kendi düşüncelerimi ve duygularımı bağlayan bir yazıdır,katılan ve katılmayanlar olacaktır.Bu yazıyı binlerce bakış açısı arasında farklı bir bakış açısı olarak paylaşmak istedim.İyi bir yazar olmadığımı belirtir ve yazıda sürçü lisan ettiysem,büyük yazısal hatalarım varsa af dilerim.
Vakit ayıran tüm üyelerimize teşekkür ederim.umarım çok ufakta olsa bir faydası olur.

Noyan ÖZTÜRK