İyi bir bağlamanın özellikleri nelerdir?

İyi bir bağlamanın özellikleri nelerdir?

Bağlama Türk Halk Müziğinde önemli bir yer tutar ve yaygın olarak kullanılır. Bağlamayı iyi yapan temel etken, yapımında kullanılan ağaçtır. Bağlama yapı malzemesi olarak en çok tercih edilen ve performans sağlayacak ağaç, "Dut ağacıdır". Bunun haricinde bağlama yapımında birçok ağaç kullanılabilir. Vengi, Ardıç, Kelebek ve Gürgen gibi ağaçlar da bağlama yapımında tercih edilmektedir. Ağacın kütük halindeyken kesimi yapılırken, bağlama için özel kesilmesi ve kesim sırasında ağaç damarlarının da dikkate alınması gerekir, daha sonra tercih edilen ağaç uzun bir süre kurutulmalıdır.

Bağlamadan çıkan sesi yayan bölüm "göğüs" bölümüdür, bu bölümde çam ve ladin ağaçlarının tercih edilmesi, ses kalitesi açısından önem taşır.

Burgular bağlama yapımında önemli bir yere sahiptir. Yapılan burguların sıkı olması ve akort bırakmaması gerekir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da, alt eşik ve üst eşiğin birbirine doğru orantılı olarak yerleştirilmiş olmasıdır.

Bir bağlamayı iyi yapan en önemli husus bağlamanın işçiliğidir; Bağlamayı "iyi yapan", malzemelerine şekil veren ve bu malzemeleri bir enstrümana dönüştüren ustanın sanat ve emeğidir.

Bir bağlama sahibi olmayı düşünüyorsanız, Saz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler makalesini de inceleyebilirsiniz.