ChordSolo yorumunuz için teşekkür ederim, skoreyin deneyimlerine saygım var, ama burası forum, tartışmalar olabilir fakat, laf çarpıtmak bambaşka bir şey. Müzikle uğraşan bir insanın böyle olmaması lazım.

ChordSolo; Eğer presetlar kulağınıza hoş gelebiliyorsa presettan gidebilirsiniz ama doğru yöntem bu değil bana göre, tabii başka distortion olur, chorus olur, flanger olur, onlarda presetlar kullanılabilir, çünkü onlar sadece effect, sesleri dengelemiyorlar compressor gibi, compressor'de presettan gidilmesini tavsiye etmem. Ben presetlarıda denedim ama bazen güzel sonuçlar alabildim, presetları karıştırarak yapmak yerine, bilerek yapma yöntemini tercih ederim Bende bu iş ile 4-5 yıldır uğraşıyorum aşşağı yukarı, belki göze küçük gelebilir bu kadar süre ama karıştırmadığım program, karıştırmadığım effect kalmadı gerçekten.

70bpm; compressor için o kadar detayın pek önemi yok aslında, bana kalırsa her şey duyumda bitiyor. Önceden bende onları merak ediyordum ama, şimdi anladım ki her şey duymakta bitiyormuş. O anlattığınız 2-4 db artışlar, ratioyu yükselttikçe çıkışa-(output)'a yansıyor. Onlar compressorun detayları yani. Siz Compelin mağazasına gidin, oradan kulağınıza hoş gelen dinleme monitörlerinden alın ve odanızı akustik süngerler ile kaplayın. Küçük odanız var ise 8 inclik, 7 inchlik wooferi olan monitörleri önermem. 5 inc olsun.

Baştan başlamak gerekirse;
EQ; tamamen sizin duyumunuza kalmış, gereksiz frekansları kesebilirsiniz, tiz istiyorsanız tiz verebilirsiniz, bass istiyorsanız bass, bunu böyle anlatayım. Seste çok bass var ise high pass filter uygulayarak temizleyebilirsiniz, bir bass gitarın kemik şekilde çıkmamasını istiyorsanız, yani tizli çıkmamasını istiyorsanız, low pass filter uygulayarak belirli bölüme kadar kesebilirsiniz, bu da yine duyumunuz ile alakalı.

Compressor; Kick, Snare gibi kitlerin vurucu olmasını istiyorsanız attack ayarı ile oynayacaksınız, attack ile oynadıkça yavaş yavaş release açacaksınız, daha sonra sesi dengelemek için thresholdu en sona indirip yavaş yavaş ratioyu açacaksınız, daha sonra size eşit gibi gelmeye başlayacaktır ama seste ezilmeler olacaktır, bu yüzden yavaş yavaş thresholdu yükselteceksiniz ve sesi eşit duyduğunuzda orada bırakın. Daha önce dediğim gibi, attack çok olursa, release'in az olması lazım, release çok olursa, attackın az olması lazım. Neden böyle söylüyorum; çünkü attack compressorun ne zaman devreye gireceğini belirler, release ise ne zaman devreden çıkacağını. Kick ve Snare'a attack veriyorsunuz ve direk devreden çıkıyor compressor, bu yüzden release çok açılmaz. Vokale attack vermiyorsunuz, compressor devreden çıkasıya kadar dengeli bir şekilde gidiyor sesler. Ne demiştik devreden çıkma süresini release belirler.

Limiter gelirsek, çok dalgalanan bir ses var mesala, compressor ile müdahale edemiyoruz o sese ve sesin belirli bir seviyede kalmasını istiyoruz, işte bu yüzden limiter kullanıyoruz, adı üstünde limitlemek, bir arabanın devamlı 60 da gitmesi gibi düşünün, hep aynı hızda yani.

Geri kalan effectleri ayarlamak sizin zevkinize kalmış Mutlaka yararını göreceksiniz.