Değerli kardeşim,
tellisazların akordlanması, perdesiz sazların da notalarda scale (koma) değerleri yoğunluğu gibi özel bazı bilgi ve teknikleri ister oluşları sanırım müzik ilgisi olanları tuşlu sazlara yöneltmekte ki, bu da elektronik makinalaradır (çünkü, akustik piyanoyu da akortlamak gerekir belli zamanlarda, kullanım ve ısı değişimleri tellerde gerilme-gevşeme yaratır)... Kısaca en kolay enstruman halk diliyle org dediğimiz synth klavyelerdir. Benim yaşadığım sitede, çocuklarına bu biçimde Casio, Yamaha vb. makinalar almış olan komşular, kendileri el attıklarında kulaktan eserler çalıyorlar iyi-kötü. Ancak müzisyenlik hedefleri, ya da profesyonel yaklaşımları yok, klavye onlara bir kolaylık ve ses-ritm zenginliği ve katkısı sağlıyor.
Öte yandan siz, 1900-2000 € değerinde bir yatırımla Korg PA 800 edinerek; müziğin her türünde mükemmel altyapılar sunan bir cihazla çalışmaktasınız. Eğer, okul dayanaklı eğitim şansımız yoksa çeşitli nedenlerle; özel bir kursa devam etmenizi öneririm, yaptığınız yatırımın hakkını vermek için. Kişi yaşı kimi zaman önemli olmakla birlikte, her yaş öğrenim yaşıdır bence. Müzikte, teknik bilgi ile uğraş verenler, her zaman daha ileride olurlar. Ha, görüntü olsun diye PA serisi bir klavye ile MD player üzerine okuyan ve bir mixer, birkaç hoparlörler düğün dernek işleri yapan yok mu? Var. Ama, hadleri de var, sınırları da var. Amacımız ne ise ona göre hareket etmeliyiz. İlerlemek ise ciddi bir plan yapmalıyız kendimize.
Bu nedenle bir kurs önerdim. Öte yandan piyanistlik dediğimiz işin ustalarını bolca dinlemek de gerekir derim. Rıza Silahlıpoda (Nilüfer'in eski eşi), Ferdi Özbeğen, Ümit Besen, Arif Susam, Nejat ALP, rahmetli Atilla KAYA, Metin KAYA, Cengiz TÜRKSOY, Tacettin AKTAÇ, Cengiz COŞKUNER, Kurtuluş (kanser olmuş 47 yaşında, adı geçince şifalar da diliyorum) gibi taverna, sahne, orkestra müzikleri yapan müzik adamlarını tüm albümleriyle dinlemek gerekir. En iyi örnekleri vermişlerdir zamanında ve vermektedirler. Öte yandan usta-çırak ilişkisi de müzisyenlikte okul dışında kazanımlar sağlayacaktır. Çevrenizde bu konumdaki (dürüst) müzisyenlerle zaman geçirin. Onların tekniklerini inceleyin.
Gitar da akor tabanlı çalgıdır ve internette gitar akorlarına ulaşmak kolaydır. Bunların akor bilgilerini uygulayıp sağ eliniz kadar sol elinizi de kullanmaya, doğru ve yerinde altyapılar kullanmaya çalışınız.
Şan konusunda da yine iyi dinleyicilik, kurs vb. eğitim önemlidir.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.